Vissen-vissen

Visstekken

Een rivier heeft mijn voorkeur.De Maas  staat op nummer een maar dat komt omdat het zo lekker dichtbij is,niet omdat ik er zo goed vang.Die tijd is voorbij.Op een kribdam ,zoals op deze foto in de Lek bij Culemborg,is het vaak ook prima vissen.Ook tussen de kribben in de Waal,maar daar heb je altijd een behoorlijk hinderlijke stroming.Grindgaten zoals De Krayenbergse Plas bij Cuyk is ook nog niet zo`n gekke plek.Er is in het verleden erg veel snoekbaars gevangen,hoe de visstand nu is weet ik niet omdat ik er lang niet meer gevist heb.Het is er wel nog steeds aangenaam vertoeven in de natuur,ook voor vogelaars.Veel vogelsoorten hebben dat gebied ontdekt.

De Maas is een van Nederlands mooiste rivieren.Daar vis ik dan ook graag.De snoekbaarsstand is niet meer wat het geweest is maar daarvoor in de plaats kun je er nu ,in de juiste periode,Roofblei vangen.Ook is het niet echt verrassend meer wanneer jouw dode aasvisje door een meerval wordt gepakt in plaats van de snoekbaars of snoek die jij in gedachte had. Op de foto zie je mijn veelbezochte stek bij de stuw in Grave.Er is daar een zand-inham ontstaan waar je lekker beschut zit tegen de wind.Bij de stuw is een vistrap gemaakt waar je natuurlijk niet mag vissen.Wel kijken,en als je geluk hebt kun je grote vissen zien.Dicht bij deze stek is ook de monding van het riviertje De Raam waarin ook een stuwtje is bij het Van Sasse-gemaal.Veel forellen zwommen dit riviertje op in plaats van de stuw in de Maas te nemen en stroomopwaarts te gaan.Enkele jaren geleden hebben we met een aantal vissers daar diverse zeeforellen deze hindernis met een ongelooflijke sprong zien nemen.Ook zijn er enkele gevangen.Deze bleken een merkje in de rug te hebben van het RIVO,Rijks Instituut Voor Visserijonderzoek.Ten behoeve van  het onderzoek moest je natuurlijk wel dat merkje verwijderen om op te sturen.De forel meenemen mocht niet maar werd wel volop gedaan.Tegenwoordig doet men een dergelijk onderzoek electronisch dmv een geinplanteerde chip in de vis die dan een signaal afgeeft op bepaalde punten waar hij over een "signaalontvangkabel" zwemt op zijn trektocht naar zijn paaigebied.Van de resultaten van dat onderzoek heb ik nooit iets gehoord,wel heb ik nadat ik zo'n merkje had opgestuurd van die instantie te horen gekregen dat het merkje voor het RIVO was aangebracht bij de stuw in Lith door een beroepsvisser.   

Op deze plek zo dicht bij de stuw kun je sinds er een vistrap is aangelegd niet meer komen.Kijk op de Google Maps-foto voor de situatie zoals het daar nu is.

Bij de vistrap in Grave ,die je op het Google Maps plaatje ziet,worden zo af en toe controles uitgevoerd op wat er zoal aan vissoorten passeert.Ik was blij verrast toen ik hoorde dat er met enige regelmaat ook Zalmen passeren.Ook veel Roofblei maakt gebruik van de vistrap en ook Snoekbaarzen passeren hier want enige tijd geleden is een van een chip voorziene snoekbaars in de Nederrijn in Xanten (Duitsland) gevangen die weken daarvoor iets voor de stuw bij Grave (Balgoy-Gelderland) een controlekabel van het Rijks Instituut voor Visserijonderzoek (Rivo ?)was gepasserd. 

Interessant werk en leuk om te doen lijkt mij !

Deze en andere wetenswaardigheden zijn te lezen in  het visblad online:

www.sportvisserijnederland.nl

Hoogwater op mijn boven omschreven visstek.Bij de boom in het midden ( bij die boot) zit ik op de andere foto. Deze foto is genomen op de brug over riviertje De Raam bij het Van Sasse-gemaal nabij Grave. Behalve de stevige stroming komen vissen nu geen hindernissen meer tegen want alle stuwen in de Maas zijn gestreken,één grote watermassa.

Hieronder plaats ik voor geinteresseerden een plattegrond van de omgeving bij de stuw en de uitmonding van De Raam.De vistrap was kennelijk nog in aanbouw toen Google deze foto maakte want ik zie alleen maar zandkleur net zoals de grondkleur in het beschutte inhammetje waar je mij op een andere foto ziet vissen.Bij het Van Sasse gemaal is een parkeerplaats.

Het water in de Maas is bizonder helder geworden de laatste jaren.Zoals al eerder gezegd is houdt snoekbaars daar niet van,maar roofblei kennelijk wel.Diverse keren hebben we vlak aan de kant scholen van +/- 10 cm lange roofbleitjes aangetroffen , overal aan de oever waar we die visdagen gelopen en gevist hebben.                                                                              

 

Op de oevers van de Maas zijn op diverse plaatsen de basaltblokken verwijderd.Heerlijk beschut en vlak aan het water kan men nu staan vissen,zonder de kans om uit te glijden zoals voorheen met die gladde "kinderkoppen".Maar afgaande op het aantal keren dat je op die plekken vast komt te zitten met het lood of het kunstaas wanneer je dat dicht over de bodem wilt binnenhalen ,verdenk ik de aannemer die daar de oever bewerkt heeft ervan dat die blokken eenvoudig de Maas ingeschoven zijn. 

Tijdens vacanties vist men vaak op een heel ander soort stek dan dat men "thuis"gewend is.Ook treft men dan wel eens andere vissoorten aan.In de stroompjes van de Ardenne tref je bv vaak forellen,kopvoorns en vlagzalmen aan en in de diepere stukken ook veel barbelen.Heerlijk vind ik het om op een camping vlak bij een riviertje te staan zoals op deze foto waar ik bij een kopje koffie zit en mijn vismaat fotografeer vanuit de camper.

Ik heb ook aan de andere kant van de aardbol gevist,namelijk in Nieuw Zeeland,waar ik een tijdje gewoond heb.Soms visten we in meren hoog in de bergen en soms bij de uitmondingen van een van de vele grote rivieren of in een van de vele Sounds (Fjorden).Niet te tellen hoeveel vissoorten je daar aan kon treffen en hoe groot ze soms waren.De foto is gemaakt tijdens een kampeertocht bij Lake-Selfe in het lagere gedeelte van de Nw.Zeelandse Alpen. 

Mijn zoon Mark poseert heel trots met een gevangen regenboogforel.Foto is gemaakt bij ons huis in Selwynstreet , Christ Church   Nw.Zeeland.

We blijven nog maar even in het land van "de lange witte wolk" zoals het land door de eerst aangekomen bezoekers ,de Maori's ,werd genoemd. Veel rivieren,zeer veel prachtige meren maar ook duizenden kilometers strand.Soms van prachtig zand zoals in Nederland maar soms ook met steenslag zoals op de volgende foto.Het water is de Stille Oceaan en is zeer visrijk op dit punt maar jammergenoeg patrouilleerden er ook zeer grote haaien.Ik heb daar Nw.Zeelanders zien vissen met lijnen zo dik als een pink en die werden met een boot de zee opgebracht nadat ze beaasd waren en binnengehaald met een lier van het formaat wat ik totdantoe alleen voor brandweerslangen in gebruik had gezien.Kleine haaien heb ikzelf ook wel gevangen maar de echte grote niet en ook niet zien vangen.Haaien worden aan friettenten verkocht voor de "fish and chips"klanten. 

Ik heb zulke mooie herinneringen aan dit meer hoog in de bergen dat ik niet kan laten nog meer fotoos ervan hier te plaatsen.De kwaliteit ervan is wel erg afgenomen,jammer dat we toen nog geen digitale camera hadden.Nu moet is ze scannen en daar worden ze nog slechter van

Zoals ik eerder al zei wordt er in Nw.Zeeland niet alleen veel gevist maar ook veel gejaagd.En als een gevolg van het "aanpassingsproces"ben ik dat daar ook maar gaan doen.Hazen en konijnen zijn daar op vele plaatsen een ware plaag.Allemaal een gevolg van het ondoordacht importeren van dieren door de emigranten in vroegere tijden.Het was echt niet mijn ding,zogezegd,en lang heb ik dan ook niet gejaagd. Tijdens deze vistrip bij Lake-Selfe hebben we voor de warme maaltijd een haas geschoten die mijn zwager hier deskundig van zijn "bontjas"ontdoet.Op de foto staat konijn maar het was een haas ! 

Een over de hele wereld bekende visstek,vooral bij vliegvissers,is Lake Taupo in Nw.Zeeland.Ik heb tijdens een vakantie één keer daar gevist bij de monding van een van de rivieren die dit meer voeden.Prachtig water,maar niks gevangen.Later hoorde ik dat je persé met een boot het meer op moet naar bepaalde plekken om te ervaren waar dit meer zijn  bekendheid aan te danken heeft. Je ziet hier Lake Taupo vanuit het vliegtuig gefotografeerd.

Hier vis ik in een snelstromende rivier die in Lake Taupo uitmondt.Niks gevangen hier ! 

Nu dan weer wat dichter bij huis.Vandaag (29-12-12)ben ik lid geworden van HengelSportvereniging Veghel, HSV in het kort.En op de fotoos zie je de visvijver van deze vereniging.In het verre verleden,toen ik er ook lid was, heb ik hier diverse snoekbaarzen gevangen en ook enkele behoorlijke snoeken.Benieuwd of er nog snoekbaars zit.


Waar grind en zand gewonnen worden,vooral in het zuiden van ons land,,blijven prachtige visplassen over zoals de Krayenbergse Plassen bij Cuyk , De Kuulen in Mill en een grindgat in de buurt van Valburg waar ik samen met mijn vismaat diverse keren zeer succesvol heb gevist.Er werd nog volop zand gezogen en toch beet de snoekbaars met de regelmaat van een klok.Dat is pas heerlijk vissen ! Hier enkele fotoos bij die plas.

Meestal verklappen vissers  de stek niet waar ze goed gevangen hebben.Ik ga het ditmaal wel doen.De snoekbaarzen die mijn vismaat hierboven toont zijn gevangen in een grindwinningsplas in de buurt van verkeersknooppunt Valburg.Volg A15 in de richting Herveld en neem de afslag daar.Ga richting Andelst en volg de Tielsestraat en je komt waar je wezen moet.Er is wel een vergunning vereist daar en langs de weg parkeren is verboden in de buurt van die plas.Zie op Google Maps de blauwe plas rechts onder knooppunt Valburg.

Tot nu toe is er op deze pagina weinig geschreven over onderwerpen waarbij je zou kunnen gaan denken dat het wel eens "visserslatijn"zou kunnen betreffen.Het volgende item zou misschien wel eens tot die categorie kunnen behoren.Ik laat het aan Uw oordeel over.

In een cafe kwam ik in gesprek met een varkensboer (ja,die kun je hier in Brabant haast niet ontlopen) die ook een verwoed strand- en zeevisser bleek te zijn.Hij gebruikte dan zeepieren en zagers als aas.Op mijn vraag of hij ter plaatse dat aas kocht of zelf zocht antwoordde hij tot mijn verbazing dat hij daar een varken voor had afgericht .Nu hebben we allemaal al wel eens gehoord dat ze in Italie en Frankrijk varkens africhten om truffels te zoeken en dat het voor deze diersoort heel gewoon is onder de grond naar voedsel te wroeten en ook dat ze nogal tamelijk "slim"zijn,maar ik vond het dannog een twijfelachtig verhaal.Het varken snuffelt over strand en staat stil en knort wanneer hij een pier onder het zand ruikt.Hij krijgt als beloning van zijn baasje dan een dropje want daar is Piggy aan verslaafd. De man zag de twijfel op mijn gezicht en beloofde als bewijs van de waarheid mij een foto te sturen waarop zijn speurvarken op het strand in actie te zien is. De foto plaats ik hieronder  voor mijn bezoekers.

Waar of niet waar,......laat het mij maar weten via de emailmogelijkheid rechts boven op deze pagina.

Rivier De Aa is een tamelijk visrijk riviertje in Nrd.Brabant en ook nog eens in de buurt van mijn woonplaats. 

Mijn kleinzoon Mano is onlangs met zijn vader in Rotterdam aan de Maaskade gaan vissen op snoekbaars. Zij hadden op YouTube een film gezien waarin door een paar knullen de een na de andere snoekbaars werd gevangen op nagenoeg dezelfde plek,maar dat garandeert natuurlijk niet dat ze daar op een andere dag ook zo gewillig toehappen.Die dag gaven ze in ieder gaval niet thuis want 'savonds kreeg ik onderstaande foto van Mano per email toegestuurd. Deze jonge enthousiaste hengelsporter heeft ook een website en wellicht wil U daar ook wel even kijken: www.vissenvoorkids.jouwweb.nl .

 

Maanden later,nl begin Augustus toont Mano hier trots zijn eerste gevangen snoekbaars.Geen grote ,maar het is een snoekbaars en die stond op zijn "verlanglijstje".

De snoekbaars hieronder in de boot mag dan wel nog tot de "kleintjes"gerekend worden, maar de snoek die mijn kleinzoon hier gevangen heeft hoort toch echt tot de "grotere jongens". Deze fanatieke hengelaar heeft weer een fijne dag gehad met deze rover van 80 cm. aan de haak ! 

Vanwege mijn woonplaats in het zuiden van het land vis ik zelf meestal in rivier of grintgat ,maar wanneer ik in het westen of midden van het land kom tijdens familiebezoek zie ik vaak singels en grachten in woonwijken of vaarten en sloten tussen de weilanden in het buitengebied waar ik ook best een vislijntje zou willen uitgooien.Bewijs dat er in die vaarten echt wel "grote jongens"zitten bewijst mijn kleinzoon Mano regelmatig zoals op een van bovenstaande foto's al eens getoond is.Ik plaats hier een voorbeeld van zo'n uitnodigend viswater in een woonwijk,nl de wijk Terwijde  bij Utrecht. Natuurlijk met mijn vissende kleinzoon er ook op !

Beneden:

Twee van mijn vismaten toendertijd (1996 ! ) kijken hier in de Eisch bij Mariénthal of ze al vissen zien.We zijn daar wel eens op een dag op en neer naartoe gereden zo enthousiast waren we over deze door ons ontdekte visstek.Zie voor meer over deze plek de rechterstrook op deze pagina waar we gerookte forel eten.